V Egyptě se tradičně pěstuje ovoce a zelenina na půdě podél celého toku Nilu i v jeho rozsáhlé deltě. To znamená, že je k dispozici levná a čerstvá zelenina po celý rok. Proto se ve velké míře používá i k přípravě jídel. Z masa, které je tu v podobné cenové relaci jako u nás, se můžeme setkat hlavně s kuřecím, hovězím, někdy i skopovým nebo holoubátky a další drůbeží. V některých restauracích se také samozřejmě nabízí ryby a plody moře, najdete i steak z velblouda.
Egypťané se často stravují v místních "fast foodech", kde můžete za pár egyptských liber koupit například různé sendviče - pita chléb (aejš) plněný například pastou z hnědé fazole (fúl), bílým sýrem, lilkem nebo s táméjou (karbanátky z fazolky). Dále můžete dostat kebdu (játra s paprikou a česnekem) nebo šavermu (obdoba kebabu). Dalším oblíbeným levným jídlem je košari (těstoviny míchané s čočkou, cizrnou, smaženou cibulkou a zalité rajčatovou omáčkou).
Egypťané mají také rádi sladké. A místní cukrovinky (basbúsa, baklawa, kunáfa) opravdu sladké jsou, často jsou zalité cukrovou zálivkou. Cukr, který se tu produkuje a používá, je z cukrové třtiny. Nabízí se také třtinová melasa, označovaná jako černý med, nebo i nám známá halawa (pasta ze sezamového semínka).
Oblíbeným nápojem egypťanů je dobře oslazený černý čaj (šej). Pije se tu i jemně mletá káva (ahwa) podávaná v malých šálcích ochucená kardamonem, samozřejmě také velmi sladká. V restauracích i na ulici můžete objednat džus čerstvě vylisovaný z různých druhů ovoce (pomeranč, mango, guava, jahody nebo také mrkev a cukrová třtina). Alkohol egypťané bežně nepijí, ale Hurghada je jím dobře zásobena. V Egyptě se produkuje pivo (Stella, Sakkara, Luxor) i víno (doporučujeme Omar), tvrdý alkohol je lepší z dovozu.